Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ma ono dostarczyć nam witamin i składników mineralnych, a także zabezpieczyć organizm w spory zapas energii. Jaki składniki zafundują nam jej solidny zastrzyk, a przy tym przyczynią się utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Sprawdź, co powinno znaleźć się rano na Twoim talerzu, a czego raczej powinno się unikać.
Znajdź dietę dla siebie razem z diet4u.pl
Catering dietetyczny jako sposób na zdrowe śniadanie
Ważne jest, aby śniadanie dostarczało nam tak do 30 procent całodziennej wartości kalorycznej diety (jeśli spożywamy trzy posiłki). W praktyce oznacza to, że powinno mieć tak od 450 do 660 kcal. Nie każdy ma czas, energię albo też pomysł na to, aby takie przygotować. Tu z pomocą przychodzi doradztwo żywieniowe. Wiele dietetycznych cateringów ma je w swojej ofercie. Oprócz porad można z powodzeniem zamówić u nich dowóz jedzenia pod drzwi domu czy biura. W ten sposób catering pudełkowy może stać się naszym sposobem na zmianę stylu życia, trybu odżywiania się czy zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Co istotne, każdy z posiłków dostarczanych w cateringu dietetycznych ma obliczoną wartość kaloryczną, w tym także śniadań. Nie bez powodu więc z diety pudełkowej korzysta coraz więcej osób, już nie tylko celebrytów, których twarze goszczą na okładkach najpopularniejszych magazynów.
Zdrowe śniadanie – czyli jakie?
Mówiąc o zdrowym śniadaniu trzeba wziąć pod uwagę składniki, które staną się jego częścią składową. Najlepiej, aby były one prawidłowo zbilansowane. To, jaką kaloryczność ma mieć nasze śniadanie w dużej mierze zależy od tego, ile posiłków pojawi się jeszcze po nim na naszym stole. Ponadto trzeba również wziąć pod uwagę to, żeby sięgać po produkty, które są reprezentantami wszystkich pięter piramidy żywieniowej. Mowa przede wszystkim o zbożowych, a ponadto tych, które dostarczą nam białka roślinnego i zwierzęcego, a także dobrej jakości tłuszcze. Nie powinno zabraknąć ponadto świeżych warzyw i owoców.
W przypadku produktów zbożowych, warto sięgać o pieczywo pełnoziarniste, a ponadto płatki owsiane, jęczmienne czy też musli. Warto jest postarać się w dużej mierze ograniczyć wszelkiej maści płatki, które zawierają czekoladę, a także kukurydziane. Niezbyt dobrym wyborem na śniadanie będzie także słodka bułka czy rogalik.
Zobacz także: http://portalnews.pl/jak-zadbac-o-watrobe/
W przypadku produktów mlecznych i ogólnie mleka, to warto jest sięgać po te, z zawartością nieprzekraczającą 2 procent. W tym celu można sięgnąć na przykład po jogurty, w tym naturalne, bez dodatków cukru. Niemniej dobrze sprawdzą się wszelkiej maści maślanki oraz sery żółte czy twarogi.
Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to dobrze jest je wprowadzić do śniadań, jeśli nie codziennie, to przynajmniej kilka razy w tygodniu. Można je podawać w różnej formie, zarówno jako dodatek, jak i główny komponent. W sezonie, wiadomo – sięgamy po świeże owoce sezonowe, natomiast zimą – mrożone.
Kolejne składniki, które można wziąć pod uwagę przy komponowaniu zdrowego śniadania, to ryby, jaja oraz wędliny. Tutaj w przypadku tych ostatnich, najlepiej postawić na chude. Świetnie sprawdzą się więc szynki drobiowe czy polędwice. Ryby, które dostarczą dużej ilości witamin to tuńczyk, albo też łosoś. Są poza tym źródłem białka zwierzęcego.
A co z tłuszczami? Tutaj można użyć masła, ale warto w dużym stopniu ograniczyć jego ilość. Jeśli lubimy margaryny, to warto dokładnie sprawdzić ich skład.
1 Comment